fredag 28. desember 2012

Hva gjør de i Finland?

Hva gjør Finland, som ikke vi gjør? Jo de har mer enn nok av kvalifiserte mennesker i barnehavene, OG det er en selvfølge..! Det er et visst krav til minimumsutdannelse, og det gjør at det er en annen status i yrket. Det er bred enighet om at barn er viktige og de som jobber med barna må da også være viktige. Logisk?

I barnehavene er det rollefordelinger som gjør at alle kan konsentrere seg om sin del av jobben rundt barna. Alle er like viktige, og alle delene må gjøres, men det krever forskjellig type kvalifikasjon. Pedagogene driver det pedagogiske opplegget. (smart tenkt..) Kjøkkenhjelpen lager, bestiller og serverer mat. (også opplagt oppgave..) Viktigheten av varm mat gjør at det er en selvfølge at mat er en del av tilbudet. Hviling midt på dagen er også en opplagt nødvendighet, og det skal hviles uansett alder! De påstår at hjernen ikke kan lære, eller ta inn kunnskap hvis den ikke får hvilt. Det er tross alt ikke mye vi andre får med oss hvis vi er slitne heller, så hvordan i all verden kan vi forvente det av barna?
Jeg tror vi har mye å lære, og mye som kan bli bedre! Mange av oss gjør nok vårt beste etter de rammene og vilkårene vi har, men når vi bare kan titte over grensen og så har de kommet så mye lenger enn oss når det gjelder synet på barn.. Er ikke det litt rart? Og hvem har ansvaret for å gjøre endringer hos oss?

Det er ikke noen enkel oppgave å skulle gjøre det på egenhånd. Jeg vil kanskje påstå ganske umulig.. Vi kan ta inn tanker og ideér, og vi kan følge en del av et opplegg de alt gjør. Men det at enkeltbarnehaver forandrer fokus, gjør desverre ikke at holdningen til barnehavepersonell, eller viktigheten av å legge stor innsats hos de små forandrer fokus hos de som virkelig kan gjøre noe med det.. Desverre politikere..

Og så tar det tid. Med det gjør alle forandringer! Så hva med å smøre seg med tålmodighet og innse at tidlig innsats og fokus på de minste virker!?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok deg tid til å lese og kommentere!