torsdag 8. august 2013

Montessor Congress Day 4

Så, da var det på tide å få ut siste runde fra konferansen..! (Her har det ikke stått stille siden jeg satte bena på norsk jord!)

Den siste dagen var helt super fra begynnelse til slutt. Begynte med breakout session med Dr. Steve Hughes, PhD, LP, ABPdN. Han er pediatrisk nevropsykolog, med spesialissering på konsentrasjonsvansker og relaterte utfordringer. Han var morsom og engasjerende og hadde spenende og opplysende tanker om hvordan hjernen utvikler seg. Han fattet interesse for Montessori da han selv hadde barn i Montessoribarnehave og så hvordan de blomstret. Han er opptatt av at hjernen trenger erfaring for og utvikles. "Use it or loose it" sier han. Og det kan det jo være noe i hvis man tenker etter. Han kunne fortelle at barn trenger å eksperimentere og utforske miljøet sitt, og at et rikt, stimulerende miljø utvikler hjernen bedre. Hjernen er i nær tilknytning til hendene og de trenger stimuli som de sender videre for å bygge broer i hjernen. De utvikler seg altså gjennom hendene! Så det kognitive er en ren forlengelse av motorikksystemet. (Bare tenk på hvordan vi først lærer barna tall og bokstaver ved at de føler dem på sandpapir! Eller hvordan de føler tung og lett, stor og liten når de bygger med klosser. Hender!)
 Der nok ikke uten grunn at han var så opptatt av dette bildet. En ren demonstrasjon av hvordan vi fungerer i kognitiv utvikling. (Synes igrunnen illustrasjonen er litt ekkel, men den er visuelt god..)
Montessoribarn er overrepresentert i entrepenøryrker. Visste dere det? De er lært opp fra tidlig alder til å følge nysgjerrighet, og få lov til å utvikle sine interesser.

Han var bra!

Så var det innlederene, som kom til sist denne dagen da alt var snudd opp-ned..
Førstemann ut var Eduardo Cuevas, som er AMI teacher trainer, har bygget opp skoler og utviklet en DVDserie. Han var behagelig å høre på og satt inne med gode refleksjoner og tanker om hvordan vi kan endre tankegangen for å få verden i balanse. Fx hjelpearbeid vs tak til idrettsstadioer.. :P Han er opptatt av å redde menneskeheten før verden skal reddes, for da er man alt godt på vei. Se hvordan barn velger lykke over rettferdighet; et barn slår et annet, får kjeft tilbake, så en formaning om ikke å slå igjen, og de fortsetter leken. Velg lykke! Se det magiske i hverdagen!

Desverre for hans flotte foredrag bele det nesten glemt da Dr. Vandana Shiva entret talerstolen. For et karismatisk menneske! Hun er fysiker, filosof feminist, forfatter og aktivist. Miljø står i fokus! Og landbruk! Mer enn én tankevekker mens hun fortalte om den ene katastrofen etter den andre forårsaket av mennesker som tror det er greit å ta monopol på verden. Hun snakket om sykdom og død og et samfunn i oppløsning grunnet innblanding og smart løsninger på ting som ikke trenger andre løsninger enn å få være i fred. Sjekk linken om henne, hun har en merittliste jeg sjeldent har sett maken til..! Jeg tenker helt klart en gang ekstra når jeg kjøper mat, eller hører om katastrofer i den østlige delen av verden etter dette. (Hadde det ikke vært for at damen forran oss var HELT ENIG I ALT hun sa og nikket og klappet og sa "mhmm" etter hver setning og avsnitt hadde det vært en fullkommen opplevelse!)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok deg tid til å lese og kommentere!