lørdag 27. oktober 2012

"Voksenplager"?

En liten kommentar til barn med "voksenplager".. og innaktivitet..
For vi i barnehaven er jo opptatt av dette med aktivitet for barn. Vi ønsker at alle barna skal ha en minimums utetid, og at den skal være fylt med konstruktiv aktivitet. Det skal være allsidighet i aktivitetene, og vi jobber for at barna skal ha aktiviteter tilpasset deres nivå. Vi har barna på tur en dag i uken (en dag for hver gruppe 4/5 åringer) hvor aktivitetene blandt annet er lagt opp i samhandling med fysioteapeut.
Også inne har vi ønske om dynamikk i aktiviteter. Der er Montessorimaterialene lagt opp på en måte som gjør bevegelse til en helt sentral del. Vi har ved enkelte tilfeller fått råd fra ergoterapeut for å hjelpe barn med riktige sittestillinger og riktige grep av blyanter osv..
Jeg tenker at det er helt sentralt at barn får nok fysisk aktivitet, og at de får veiledning på nettopp dette. Det krever at de voksne er i aktivitet og viser barna at dette er gøy! Det er ikke rart barn blir mer og mer passive når de voksner er mer og mer passive.. Det å stå ute i barnehaven å drikke kaffe og skravle, inspirerer ikke barna til å finne på nye leker (nødvendigvis..). Det barn liker aller best er å leke, og det at voksne leker sammen med dem, eller gir dem utfordringer i leken er avgjørende for utviklingen og måten de får innlært sosiale koder! Det er klart de skal leke selv, og lære å håndtere utfordringer på egen hånd, det er ikke det jeg sier. Men de er barn, tross alt, og trenger veiledning her som alle andre steder.. Hvis barn får muligheten til å synes at lek og aktivitet er gøy, vil de ha med seg en god ballast ut i livet, og vil senere også enklere være fysisk aktive. Kanskje kan de redusere noen av "voksenplagene"?

Så var det velfortjent helg igjen!
Etter å ha hatt i overkant av 30 (!) 8-åringer til fest i går kveld, ryddet etter dem (!) og sovet på sofaen, er det på tide å innta kvelden, med bena høyt og en hyggelig mann i andre enden av sofaen.. Vi har sett og stemt på Tuva, som gjør en fantastisk innsats i samtlige sjangere! (kanskje ikke opera er hennes sterkeste siden, men det er godt bøtet for!) Dagens country var fantastisk! (kommer fra en som ikke har så mye peil, og egentlig ingen fan...) Heia Tuva!
God lørdag!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok deg tid til å lese og kommentere!