lørdag 28. september 2013

La barna sove!

Jeg håper alle som har barn i barnehavealder har lest artikkelen i Aftenposten idag og/eller innlegget på Barnehage.no om barns søvnbehov! Det er en fantastisk støtte til oss som jobber knllhardt hver dag for å få lov til å legge barna til å sove. Særlig når de nærmer seg 3 år er det mange som kutter ut soving om dagen, og hvis de til nød får lov, så er det kanskje greit med 1/2 time eller 20 minutter.. Det er jo sprøtt! La barna få komme så vidt ned i den dype, gode søvnen for så å vekke dem igjen med en gang.. Mer skade enn nytte spør du meg. (Eller gjerne flere av oss som holder på med det der..!)
Vi innførte for noen år siden hvilestund også for 3-åringene. Vi opplevde at de hadde lange dager og var nokså tappet for energi mot slutten av dagen. Ingen heldig situasjon for hverken de som skal bruke all sin kapasitet på å lære sosiale koder eller de som skal engasjere disse. Det var større uro siste del av dagen, og det krevde utrolig mye mer av både barn og voksne og få til hyggelige samspill.
Vi legger barna på tepper, slukker lyset og setter på rolig musikk eller lydbok. Noen sovner og de trenger det, andre hviler. De faller til ro etter ca 10 minutter, men så klarer de også å slappe av i hvertfall 45 min. Denne tiden reduseres etter jul, men vi holder fortsatt fast på hvilingen.
Forskjellen på ettermiddagene er markant!! Og her får vi den støtten vi trenger! Håper at det er noen som setter lit til forskning og ser verdien i å la barna få den hvilen de trenger.
Det atde ikke sover om kvelden er vanesak.. Jeg vet at den vil komme opp i denne diskusjonen. Og selv mener jeg av erfaring og samtale med andre at det er ikke lengden på sovingen/hvilingen som er avgjørende, men tidspunktet.
Tenk deg å ha barn som er så stuptrette at de sovner over maten i barnaheven, men som foreldrene nekter oss og legge fordi de skal sovne fortere om kvelden... For en kvalitet det barent har på dagen sin.. Jeg sier ikke mer..!
Det er sikkert heller ikke uten grunn de hviler midt på dagen i sydligere strøk, og er våkne litt lenger. Set ikke ut til å skade hverken voksne eller barn det.. Vi kan jo tenke litt på det :)
Og a pro pos, så er det leggetid her i heimen akkurat nå! GOD NATT!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok deg tid til å lese og kommentere!