torsdag 10. januar 2013

Kardemommeby

Som reaksjon på kronikken til Sofia Jupither, i Aftenposten, som omhandler de skadelige påvirkninger som representerer høyre-ekstreme verdier: Jeg blir helt satt ut!

Jeg kan virkelig ikke fatte og begripe at vi skal analysere gode og hyggelige barnefortellinger fra ende til annen, for å se omfanget av skadelig påvirkning eller moral som er riktig i tiden. Vi vet det er gammelt, men hva så? I disse ´norsk kultur debatt´ tider er det vel ikke helt på sin plass å kritisere noe så forankret i norska barns oppvekst. MÅ vi ta et oppgjør med det som ikke er nytt og tilpasset dagens samfunn? Vi har ikke høye tanker om barna våre, dersom vi mener Kardemommeby og lignende vanskeliggjør deres verdenssyn?
Direkte skadelig sier hun. Tja.. Det blir da folk av folk flest..
Jeg mener.. skal vi som barn møtes av motforestillinger til den idyll de fleste av oss søker, fordi det er mest reelt? Kan ikke barn være barn og kose seg med hyggelige fortellinger om strenge damer som holder sjuskete menn i ørene til de får skikk på seg selv? Kan vi ikke le av karakterene uten å analysere dem og klage på at de ikke er politisk korrekte..

Jeg tror barn idag har godt av å se det vi kanskje ser på som gammeldagse verdier. Roligere tempo har ingen vondt av. Det er alt for mye stress blandt barn. Snille mennesker som vil hverandre godt. Er det ikke det vi streber etter at barna våre skal lære? Selv de som er utenfor har gode verdier og kan gjøre nytte for seg. Man trenger bare å bli sett.

Kan vi ikke bare plukke ut de gode tingene vi ser! Barn trenger å utsettes for myke verdier. Det finnes nok bøker som skal være ´riktige´ i tiden, med alle konstillasjoner av familier og kjønnsfordeligner, og alt man skal ta hensyn til og alt barn skal forberedes på, og det er også bra.
Men ikke ta fra oss det trygge, hyggelige som vi har så behov for, og som er like gjeldene idag som da!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tok deg tid til å lese og kommentere!